Trapele de fum (II) – tipuri de acoperiș

Într-una din următoarele trei categorii se încadrează tipurile de acoperiș pe care se face instalarea de trape de fum: acoperișuri din beton, din panouri sandwich, din tablă cutată sau din lemn.

1) Acoperișuri din beton

Această situație este una care predomină, foarte multe lucrări constând în reabilitarea unei structuri vechi. În acest caz trebuie verificată existența rebordului de beton. Dacă rebordul de beton există, în majoritatea cazurilor beneficiarul trebuie să refacă planeitatea, care în genere se deteriorează datorită uzurii existente, și ulterior să comunice dimensiunile acestuia.

Dacă nu există rebord de beton, în componența trapei de fum se include baza din tablă (din rațiuni economice și din cauza hidroizolației) cu înălțime cuprinsă între 300 și 500 mm; aceste valori conferă siguranță în cazul depunerilor de zăpadă. Recomandăm achiziționarea bazei și în cazurile în care există rebord de beton, dar înălțimea acestuia nu este cuprinsă între valorile de mai sus. Grosimea tablei utilizate la confecționarea bazei este de 1 mm până la înălțimea de 500 mm; peste această valoare trebuie consultat furnizorul.

Recomandăm, de asemenea, utilizarea unei baze termoizolate cu polistiren expandat de grosime 50 mm, cu fața exterioară pregătită cu membrană bituminoasă, deoarece astfel se elimină pericolul apariției condensului și realizarea hidroizolației cu membrană aplicată la cald este mult facilitată.

O atenție deosebită trebuie acordată hidroizolării, care se realizează cu membrană bituminoasă aplicată la cald (flacăra poate arde cupola).

Luând în calcul aceste detalii extrem de importante pentru fiabilitatea și durata de viață a trapelor de fum, montajul se realizează în 2 pași: prima dată se montează baza și se realizează hidroizolația, și pe urmă se montează rama, respectiv cupola.

2) Acoperișuri din panou sandwich

Această structură este utilizată în mod constant la construcții noi, cu o gamă variată de grosimi și dimensiuni ale suprafeței exterioare. Pentru a fi cât mai preciși, trebuie cunoscută distanța dintre panele acoperișului (în general între 1 și 3 metri).
ATENȚIE! Baza trapei trebuie să se așeze în dreptul penei, altfel există riscul să cedeze acoperișul din cauza încărcărilor cauzate de zăpadă sau dacă în punctul respectiv se calcă în mod repetat!

Trebuie verificată existența contravântuirilor sau a altor structuri metalice care pot obstrucționa mișcarea de rotație a pistonului și astfel împiedica deschiderea normală a trapei. Deoarece montajul implică decuparea panoului, trebuie incluse în componența trapei și șorțurile interioare de mascare; astfel, trebuie cunoscută grosimea totală a panoului sandwich (panou + cută).

În cazul acestui tip de acoperiri, poziția trapelor de fum este esențială în raport cu coama acoperișului deoarece sunt 2 situații total distincte:

a) Poziționarea lângă coama acoperișului, care are un set de avantaje:

  • Zona în care se acumulează cea mai mare cantitate de fum și gaze fierbinți rezultate în urma arderii
  • Riscul apariției infiltrațiilor este cel mai scăzut

Se utilizează baza din rășină poliesterică armată cu fibră de sticlă CU TALPĂ UNIVERSALĂ.
Recomandăm utilizarea bazei TERMOIZOLATE cu poliuretan, grosime 30 mm, pentru a evita apariția condensului.

Avantajul acestui tip de bază îl reprezintă facilitatea și rapiditatea montajului, deoarece partea superioară a talpei se introduce sub șorțul de coamă al acoperișului (furnizat de client), iar partea inferioară se decupează după profilatura panoului sandwich utilizat. Hidroizolația se realizează cu mastic introdus între talpa bazei și panoul sandwich pe întreg perimetrul bazei.

Deși toate bazele din rășină sunt protejate împotriva radiațiilor UV cu ajutorul unui gelcoat care are și rol hidroizolator, la finalizarea montajului trebuie să manifestăm o atenție mărită la posibilitatea apariției unor mici fisuri.

Dacă trapele trebuie montate la o distanță cuprinsă între 0,5 și 1,5 m față de coama acoperișului, o soluție simplă de rezolvare a hidroizolației este șorțul din tablă care unește coama acoperișului de partea superioară a bazei trapei.

b) Poziționarea în câmpul acoperișului este soluția care asigură o împărțire uniformă a trapelor de fum pe întreaga suprafață a acoperișului.
În această situație se utilizează baza din rășină poliesterică armată cu fibră de sticlă CU TALPĂ CUTATĂ, care copiază profilatura panoului de acoperiș. De aceea este FOARTE IMPORTANT să cunoaștem modelul panoului sandwich. Avantajul utilizării acestui tip de bază este faptul că profilatura bazei urmărește perfect conturul panoului și astfel se reduce riscul de a apărea infiltrații la îmbinarea dintre cele două elemente.

Un alt avantaj este soluția constructivă a bazei care, fiind realizată dintr-o singură piesă, previne apariția infiltrațiilor la îmbinările dintre talpă și baza trapei. Din nou, trebuie ca la finalul montajului să acordăm o atenție sporită posibilității apariției unor mici fisuri. Hidroizolația se realizează tot cu mastic.

Deoarece îmbinarea dintre talpa bazei și panoul sandwich trebuie să fie perfectă, trebuie trimise mostre către furnizor dacă acesta nu deține o matriță cu panoul sandwich respectiv. De asemenea, toate bazele trebuie TERMOIZOLATE cu poliuretan, grosime 30 mm, pentru a evita apariția condensului.
FOARTE IMPORTANT! Modelul panoului sandwich se transmite în scris pentru evitarea unor astfel de probleme!

3) Acoperiș din tablă cutată

Acest tip de construcție este utilizat datorită portanței foarte mari a tablei cutate în comparație cu panoul sandwich (deschidere de 13 m față de 4 m). Datorită structurii unui astfel de acoperiș – tablă cutată, vată bazaltică, membrană PVC – trebuie să luăm în considerare o înălțime a bazei mai mare, între 650 mm și 800 mm.

Astfel, baza din tablă va fi realizată din două segmente suprapuse care trebuie să atingă înălțimea dorită. La tipul acesta de acoperiri este foarte important montajul tablei cutate astfel încât să se păstreze dimensiunile golului de montaj al trapelor.

Pentru fixarea bazei este nevoie de o structură metalică montată sub tablă, care să urmărească profilul golului, deoarece pe această structură se montează baza.
Și în acest caz, montajul se realizează în 2 pași: prima dată se montează baza și se realizează hidroizolația, și pe urmă se montează rama și cupola.

4) Acoperiș din lemn

O aplicație utilizată în medii cu umiditate ridicată (piscine, bazine înot, bazine polo) sau în medii cu un grad ridicat de coroziune (saline, depozite sare). Având în vedere aceste condiții, recomandăm trape de fum cu bază termoizolată din tablă, care este tratată împotriva coroziunii.

Și în acest caz trebuie acordată o atenție sporită procesului de hidroizolare, care implică aplicarea de membrană la cald (cu flacără).

Nu ai găsit ce căutai? Caută mai jos!