Plăcile din policarbonat – generalități

Policarbonatul este un material folosit în industria construcțiilor ca înlocuitor al sticlei, cu o arie foarte largă de aplicații. Fiind produs din compozite termoplastice, una dintre caracteristicile principale este gradul foarte mare de flexibilitate și de rezistență la impact – mult mai mare decât la acril sau la plexiglas. Policarbonatul se livrează în general sub formă de plăci de diverse grosimi (măsurate în milimetri) și culori.

Acest material poate fi utilizat ca alternativă pentru sticlă în uși și ferestre și, de asemenea, ca soluție de închidere sau acoperire pentru cabine de duș, piscine, balcoane și sere. Spațiile unde se practică sportul, fie că sunt stadioane sau săli închise, utilizează policarbonatul pentru a face panouri de protecție a spectatorilor.

Caracteristicile fizice și mecanice ale acestui material oferă o paletă largă de opțiuni arhitecților, proiectanților și constructorilor în privința modalităților de folosire. Poate fi fixat prin șuruburi și poate fi așezat pe structuri speciale de suport, create pentru a susține plăci de dimensiuni mari. Poate fi îmbinat cu alte materiale folosind garnitură epoxidică sau silicon și poate fi chiar termosudat.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de material este raportul dintre rezistență – greutate. În comparație cu sticla, plăcile de policarbonat sunt foarte ușoare, însă și foarte rezistente la impact, spargere și deteriorare. Această rezistență la impact face ca policarbonatul să fie mult mai sigur decât sticla, care poate duce la răniri dacă se sparge. Policarbonatul are și proprietăți de izolare fonică și poate contribui serios la controlarea infiltrației de raze UV. Flexibilitatea sa face ca fiecare placă să poată fi modelată în forma dorită.

Expunerea plăcilor la temperaturi înalte trebuie totuși tratată cu mare atenție, întrucât policarbonatul se poate deteriora și își pierde proprietățile. La fel ca alte produse compuse ale plasticului, pe plăcile de policarbonat pot să apară zgârieturi de suprafață, din cauza unor diverși factori (transportare neconformă, lovire, frecare etc.). Zgârieturile pot fi atenuate sau chiar înlăturate prin folosirea unor produse de curățare sau a unor soluții speciale, însă nu există garanții complete în acest sens, unele zgârieturi putând rămâne permanente. Frecarea repetată pe placă poate cauza în timp opacizarea materialului, reducând vizibilitatea și transmisia luminii.
Dacă doriți să utilizați plăcile de policarbonat, trebuie să mai știți că în industria alimentară există anumite limitări privind acest produs, din cauza conținutului de bisfenol A. De aceea nu recomandăm aplicațiile în care placa intră în contact prelungit cu produsele alimentare.

(Sursa: Wisegeek.com)

Nu ai găsit ce căutai? Caută mai jos!