KADRA lansează stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice

La o conferință care a avut loc la Cluj-Napoca (PRIA Urban Innovation Conference), divizia Parkomatic a prezentat noile stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Acestea sunt compatibile cu orice tip de vehicul electric sau hibrid comercializat în Europa și nu numai.

Împreună cu reprezentanții producătorului BMW, care au expus modelele i3 – full electric și i8 – hibrid, s-a analizat posibilitatea deschiderii unei oportunități de colaborare pe piața mașinilor electrice din România.

În lume circulă pe străzi peste 2 milioane de mașini electrice, iar potrivit APIA, la sfârșitul lunii decembrie 2016 în România au fost vândute 1.183 vehicule electrice și hibride, comparativ cu 496 de vehicule în 2015. În ceea ce privește numărul de stații de încărcare, anul trecut existau mai puțin de 100 în România. Acesta este și principalul motiv pentru care cei care își doresc o mașină nouă evită achiziția uneia bazate pe electricitate, chiar dacă acestea poluează mult mai puțin și au costuri reduse de întreținere.

Cele mai importante categorii de stații de încărcare sunt: clasa Home, Business și Public. Există stații de încărcare normale, rapide și ultra-rapide, în funcție de puterea dezvoltată și timpul necesar pentru încărcare, promovând astfel transformarea orașelor în spații Smart Mobility.

Prețul pentru o astfel de stație de încărcare diferă în funcție de tipul de aplicație și de puterea dezvoltată și poate varia de la câteva mii până la câteva zeci de mii de euro.

Stații de încărcare rapidă „Home” – sunt ușor de instalat și au o putere de 8 ori mai mare decât o priză normală. Funcționează la temperaturi cuprinse între -25 și +60 de grade, iar consumul de energie nu este mai mare decât cel al unui aparat electrocasnic obișnuit. În Europa, consumul de energie electrică al unei gospodării medii se ridică la aproximativ 3.500 kWh pe an. Pe baza unei distanțe medii de 15.000 km pe an, o mașină electrică ar necesita anual 3.000 kWh.

Considerăm un cost mediu de încărcare în România al oricărui EV de aproximativ 7 cenți (EUR) pe kWh. Să presupunem că mașina dvs. electrică are o baterie goală și o capacitate a bateriei de aproximativ 12 kWh. În majoritatea cazurilor, mașina dvs. ar trebui să poată ajunge la aproximativ 60 – 80 km cu o singură sesiune de încărcare. Încărcarea EV ar însuma un total de 12 x 0,07 = 0,84 EUR. Consumul de energie pe km nu ar fi mai mare de 0,014 – 0,01 EUR.

Stațiile de încărcare din gama BUSINESS includ unul sau două puncte de încărcare și sunt special concepute pentru piața comercială, fiind cele mai populare soluții de încărcare din întreaga Europă. Acest tip de stație a fost cel despre care reprezentanții Parkomatic au discutat la evenimentul mai sus menționat cu Pony Car Sharing – serviciu de car sharing pe termen scurt din Cluj-Napoca.

În momentul de față, compania oferă spre utilizare doar două mașini electrice, motivul fiind faptul că nu există o rețea de încărcare pentru acestea. Pony a ales un sistem inovativ în România pentru închirierea de mașini. Utilizatorul deschide o aplicație mobilă, caută cel mai apropiat vehicul disponibil, îl rezervă și apoi îl deschide cu ajutorul aplicației Pony Car. Utilizatorul găsește în torpedou cheia vehiculului și cardul pentru alimentare cu combustibil. La finalul cursei, persoana care a folosit mașina o închide tot prin intermediul aplicației și i se va retrage suma aferentă din contul declarat la înregistrarea în sistem.

Un al treilea tip de stații de încărcare sunt cele publice. Soluția oferită a devenit un punct de plecare recunoscut în parcări publice, la locul de muncă, în zonele publice și chiar pe străzi. Stația necesită o întreținere minimă, iar prin serviciile Smart Charging este posibilă distribuția eficientă a energiei. Stația permite ajustarea tarifelor, mentenanță și actualizare software de la distanță. Autoritățile încearcă și ele să stimuleze această piață prin programe guvernamentale. Potrivit Ministerului Mediului, subvenția acordată în cadrul programului „Rabla Plus” pentru mașinile 100% electrice este, în acest an, de 10.000 de euro, sau mai exact, 45.000 de lei.

Nu ai găsit ce căutai? Caută mai jos!