Eliminare radon din casă

Elementul chimic Radon (simbol RN și număr atomic 86) este un gaz nobil radioactiv, incolor, inodor și insipid. Deși nu ne putem da seama de prezența sa, suntem expuși zilnic la radon, deoarece este un gaz emanat în mod obișnuit de pământ și de unele materiale de construcții, prezente frecvent în jurul nostru.

Radon în casă

Deși nu-l putem mirosi sau vedea, radonul este un gaz periculos, nociv pentru sănătate. Este principala cauză de cancer pulmonar la nefumători și a doua cauză (după fumat) de apariție a cancerului pulmonar la fumători. Gazul pătrunde în construcții, din pământ, prin crăpăturile din fundații și din pereți, prin rețelele de apă curentă și de canalizare și este dificil să împiedicăm pătrunderea lui în clădiri. Singura soluție viabilă de limitare a expunerii la radon este aerisirea (ventilarea) încăperilor.

De aceea, eliminarea radonului din casă şi din orice încăpere/clădire în care petrecem mult timp este esențială pentru păstrarea unei stări bune de sănătate. Bineînțeles, copiii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale radonului, iar atenția pentru un mediu sănătos în școli, grădinițe, creșe, spații de joacă aflate la interior trebuie să fie maximă. Iar sistemele eficiente de ventilație naturală automată sunt soluția.

Construcțiile moderne sunt din ce în ce mai bine izolate de exterior, mai etanșe. Dacă tastați, într-un motor de căutare “radon polistiren” sau “radon termopan”, puteți găsi informații detaliate despre modul în care etanșarea superioară a clădirilor moderne potențează expunerea la radonul radioactiv, pentru noi și copiii noștri.

Pentru a exemplifica nocivitatea radonului, iată, mai jos, câteva cifre:

  • Nivelul de referință maxim admis pentru concentrația de radon este 300 Bq/mc. „O astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an sau echivalentul a 16 ţigări pe zi“, arată Alexandra Cucoş-Dinu, cercetător științific gradul I şi Coordonator al Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma“ (LiRaCC), Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
  • La măsurători efectuate în grădinițe, creșe și școli din Cluj, în anii 2019 și 2020, s-a constatat că în 20% din instituțiile de învățământ s-a depășit concentrația de radon de 300 Bq/mc. Concentrațiile mari de radon au fost asociate cu aerisirea precară a încăperilor, cu fisuri în fundații și cu valori mari de radon în sol.
  • Conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluanți ai aerului din interiorul clădirilor.

Sisteme de ventilație, pentru eliminarea radonului din case, școli și grădinițe

Bineînțeles, nu putem ține permanent deschise ferestrele, mai ales iarna și mai ales în aceste vremuri, în care eficiența energetică a construcțiilor este atât de importantă. Dar aportul de aer proaspăt și o ventilație naturală eficientă, corelată permanent cu temperatura din încăperi (pentru a evita risipa de energie) pot fi asigurate de sisteme inteligente, automatizate, de ventilație naturală. KADRA vă poate oferi asemenea sisteme inteligente de ventilație naturală automatizată.

În principiu, sistemul constă într-un “creier” – o unitate de control, cu microprocesor, la care sunt legate mai multe motoare electrice (actuatoare), care acționează unele dintre ferestrele clădirii. În interiorul clădirii sunt amplasați senzori de CO2, de temperatură, iar în exterior avem senzori de vânt, de ploaie, de temperatură. În funcție de necesități, unitatea de control comandă actuatoarele, astfel încât să evite acumularea de gaze nocive în interior, concomitent cu menținerea unei anumite temperaturi. Dacă senzorii exteriori semnalează vânt puternic și/sau ploaie, unitatea de control comandă închiderea imediată a ferestrelor.

În cazul în care clădirea este dotată cu sistem BMS (Building Management System), putem furniza actuatoare inteligente, direct conectabile la BMS, iar unul sau mai multe dintre actuatoarele sistemului pot avea şi rol de desfumare (evacuarea fumului și gazelor fierbinți), în caz de incendiu. Aflaţi mai multe despre sistemele inteligente de ventilație naturală automatizată oferite de noi, aici.

Sistemele inteligente de ventilație naturală automatizată pot fi prevăzute din faza de proiectare, la clădiri noi, dar pot fi adăugate și la clădiri existente, pentru îmbunătățirea calității aerului din interior, în condițiile menținerii eficienței energetice a clădirii.

 
Eliminare radon din casă
Eliminare radon din casă

Context legislativ eliminare radon din clădiri

  • În 2013, Uniunea Europeană Directiva 59 Euratom, conform căreia ţările membre trebuie să ia măsuri pentru limitarea expunerii la radon a populației.
  • În 2018, România a adoptat actele normative care transpun directiva europeană în legislația națională. Radonul este recunoscut ca pericol public la adresa sănătății populației.
  • Din 2023, administratorii clădirilor publice vor fi OBLIGAȚI să facă măsurători și să ia măsuri pentru limitarea expunerii la radon a celor aflați în creșe, grădinițe, școli, sedii de instituții publice, teatre, cinematografe etc.

Indiferent de tipul clădirii, de faza proiectului și de cerințele din caietul de sarcini, echipa KADRA găsește soluții moderne pentru fiecare proiect. Citește și articolul despre sistemele inteligente KADRA, de ventilație naturală automată.

Nu ai găsit ce căutai? Caută mai jos!