Elemente de construcție trape de fum

Ramă dublă a unei trape de fum este un cadru executat din profile de duraluminiu cu un perete ce are grosimea de 1,5mm cu picurator integrat. Profilele trapei de fum sunt realizate dintr-un aliaj special cu o rezistență mecanică la șoc și deformare ridicată

Ramă dublă – Trape de fum

Acest sistem realizează deschiderea prin intermediul unui sistem de balamale realizat din același aliaj de aluminiu și are axul de „aruncare” al ramei superioare în exterior pentru a nu lovi picuratorul ramei superioare sau marginea cupolei de policarbonat în rama inferioară sau în suportul de așezare în cazul unei deschideri complete. De asemenea, balamalele trapei de fum sunt antisoc și au un sistem de asamblare ușor și mult mai sigur prin intermediul unui canal pe care glisează longitudinal.

Piston pneumatic – Trape de fum

Este un motor pneumatic liniar, confecționat dintr-o carcasă și pistoane din duraluminiu cu capete din oțel. Este un sistem secvențial telescopic cu trei segmente ce se deschid succesiv. Ultimul segment al motorului ce va fi acționat (cel cu diametrul cel mai mic) are o viteză de deschidere redusă deoarece ultima fază a deschiderii se face peste 90 de grade, unde greutatea ramei superioare acționează invers și trebuie încetinită viteza de deschidere pentru a preveni deteriorarea sistemului (sistem antisoc).

Fiola termofuzibilă – Trape de fum

Sistemul de deschidere al unei trape de fum este prevăzut cu o fiolă realizată din sticlă ce conține un lichid colorat (în funcție de temperatura la care este calibrată) sensibil la variații de temperatură. Acest lichid, când vine în contact cu o sursă de căldură, este ușor expandabil, creând presiune în incinta închisă a fiolei și producând spargerea acesteia. Astfel se determină eliberarea unui arc preîntins care înțeapă butelia cu gaz comprimat, gaz ce se destinde în camera pistonului, producând deschiderea trapei. Fiola unei trape de fum poate să fie calibrată la 68°, 90°, 120° C și se utilizează în funcție de cerințele din caietul de sarcini al construcției.

Elemente de construcție trape de fum
Elemente de construcție trape de fum

Butelia cu gaz comprimat – Trape de fum

Butelia cu gaz comprimat a unei trape de fum este un recipient confecționat dintr-un oțel special ce conține CO2 comprimat. La un capăt este prevăzută cu filet prin intermediul căruia se montează pe blocul de comandă. Este prevăzută cu un înveliș presurizat care va fi perforat de un ac în situația în care fiola termofuzibilă se sparge și acționează mecanismul de deschidere automată a trapei (cilindrul pneumatic). Fiola este un element de unică folosință, neexistând posibilitatea de reîncărcare.

Activator pirotehnic – Trape de fum

Activatorul pirotehnic al unei trape de fum este montat pe dispozitivul de deschidere a trapei ce acționează independent de fiola termofuzibilă. El poate fi acționat de la distanță printr-un buton de urgență sau prin conectarea la o rețea de senzori de fum și căldură și/sau o centrală cu buton de siguranță.

El este alcătuit dintr-un micropiston cu o cursă de 15 mm, în camera căruia este o capsă pirotehnică cu aprindere internă, care la primirea unui impuls electric (12V sau 24V, 0,2A) explodează, acționând micropistonul care sparge mecanic fiola termofuzibilă. Acesta este prevăzut cu racord electric și împământare cu cablu protejat la foc cu un înveliș siliconic.

Cupola din policarbonat termoformat – Trape de fum

Cupola unei trape de fum este realizată din policarbonat celular termoformat, autoportant, rezistent la condiții meteo extreme, cu un coeficient de transfer termic de 1,8 W/m²K. În funcție de elementele solicitate, cupola poate fi realizată și din alte materiale de acoperiș, cum ar fi: PMMA, rășină poliesterică armata cu fibră de sticlă, etc. Această cupolă, în funcție de dimensiunile trapei (când acestea sunt maxime), se va realiza din două bucăți ce se vor îmbina pe cută.

Elemente de construcție trape de fum
Elemente de construcție trape de fum

Mecanism de deschidere al trapei de fum din exterior, pentru întreținere

Acesta este realizat printr-o tijă metalică ce străpunge rama inferioară până la exterior și ea face corp comun cu pistonul din blocul de comandă ce realizează blocarea ramei superioare și astfel, prin acționarea lui, se poate debloca și deschide din exterior rama superioară, fără a afecta sistemul automat de deschidere. Pistonul, în capătul opus tijei, este prevăzut cu un „cioc” de blocare a ramei superioare. Acesta, în cazul deschiderii în caz de incendiu, este acționat pneumatic pentru a elibera rama superioară. Inelul fixat pe rama superioară este prevăzut și cu un reglaj filetat pentru a putea fi reglat în cazul în care rama superioară nu face presiune pe cea inferioară sau, de-a lungul timpului, apar dereglări.

Trapa de fum mai este prevăzută și cu elemente adiacente necesare pentru a asigura funcționalitatea acesteia, cum ar fi: garnituri de etanșare, tub flexibil de legătură, racorduri, șuruburi etc.

Baza din tablă – Trape de fum

Baza unei trape de fum se poate realiza din tablă prevopsită în RAL 9002 sau zincată, cu grosimea de 1,2 mm, cu înălțimea cuprinsă între 200 și 500 mm, cu termoizolație din polistiren extrudat cu suprafața externă pregătită pentru montajul membranei bituminoase. Baza profilată din rășină poliesterică – acest tip de bază se folosește atunci când trapa de fum se montează în câmpul acoperișului realizat din panouri sandwich, indiferent de tipul acestora.

Nu ai găsit ce căutai? Caută mai jos!