De ce avem nevoie de trape de fum – reglementare prin lege
Este cunoscut faptul că decesele dintr-un incendiu sunt cauzate în principal de intoxicația cu fum. 87% dintre persoanele prinse într-un incendiu își pierd viața din cauza fumului și a gazului fierbinte.
Tocmai din această cauză, instalarea de trape de fum sau sisteme de desfumare pentru hale, spații comerciale, chiar și blocuri, este necesară și reglementată prin lege.
În funcție de specificul fiecărei clădiri, încă din faza de proiectare se impune montarea trapelor de fum care ajută la:
- în cazul necesității de ventilare, pe aceeași trapă de fum se poate monta și un sistem care va transforma trapa de fum în trapă de fum și ventilație zilnică. Astfel putem obține ventilația zilnică a spațiului într-un mod eficient
- protecția oamenilor și a bunurilor împotriva fumului și a gazului fierbinte produs de un incendiu (așa cum sugerează și denumirea)
- o sursă de lumină naturală, mai ales în cazul trapelor de fum inserate în luminatoare modulare. Cupolele se produc din policarbonat celular de culoare alb-opal termoformat, culoare care are ca avantaj difuzarea luminii, obținând astfel o iluminare zenitală foarte bună.
- Trapele de fum sunt sisteme de evacuare naturală a fumului și a gazului fierbinte
- Aria geometrică a golului trapei de fum ≠ Aria efectivă de desfumare
- Trapele de fum trebuie să se poată deschide prin dublă comandă: manuală și automată
Trapele de fum sunt definite de mai multe caracteristici tehnice, cea mai importantă fiind aria efectivă de desfumare care se calculează (conform normativelor în vigoare) după formula:
Aef = Ag x Cv
unde:
Aef = aria efectivă de desfumare
Ag = aria geometrică a golului trapei de fum
Cv = coeficientul aeraulic – specific trapei (prin certificare de către un organism abilitat)
În funcție de aria efectivă de desfumare, respectând normativele în vigoare și specificul acoperișului, se poate optimiza numărul de trape de fum necesare.